Jeg har en gutt og ei jente fra før, så for meg spiller det ingen rolle hvilket kjønn en eventuell tredje baby får. Ikke at det hadde spilt så stor rolle om jeg hadde hatt to gutter eller to jenter fra før heller, men jeg er nå hver fall sikra en av hvert kjønn allerede. Da jeg var gravid med Nr. 1 fikk jeg følelsen av at alle barna jeg evt. kom til å få var gutter, så det hadde jeg på en måte innfunnet meg med. Men så blei Nr. 2 jente så da røyk den spådommen, og jeg er veldig glad for at jeg har fått nettopp de barna jeg har, uavhengig av hvilket kjønn de har.
Men kan man bestemme seg for hvilket kjønn barnet skal få? Finnes det noen triks man kan gjøre under unnfangelsesprosessen som gjør det mer sannsynlig at barnet får ett kjønn framfor et annet?
En rask repetisjon av biologien; DNAet vårt er ordnet i kromosomer og vi har 23 par, det vil si til sammen 46 kromosomer. Vi får halvparten fra far og halvparten fra mor. Ett par er kjønnskromosomer, på dem sitter genene som bestemmer om vi blir han eller hun. Det kvinnelige kjønnskromosomet kalles X, mens det mannlige kjønnskromosomet kalles Y. Jenter har XX, mens gutter har XY. Når kroppen skal lage kjønnsceller (dvs. egg- og sædceller) deles alle kromosomparene slik at hver kjønnscelle får 23 kromosomer. Når et egg og en sædcelle smelter sammen får det nye individet 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far, til sammen 23 par kromosomer. Eggceller vil alltid inneholde et X-kromosom, mens sædcellene enten kan ha et X-kromosom eller et Y-kromosom. Sædcella med X-kromosom blir til ei jente, mens sædcella med Y-kromosom blir til en gutt når de befrukter et egg.
Y-kromosomet er mindre og lettere enn X-kromosomet. Det hevdes derfor at gutte-sædcellene svømmer raskere enn jente-sædcellene. Jente-sædcellene har derimot en annen fordel - de overlever lengre inne i kvinnen. Dette skulle derfor kunne være med på å bestemme om det unnfanges en gutt eller ei jente.
Dersom man har sex ved eggløsning kan unnfangelsen skje med én gang, og det er viktig å komme tidlig fram til egget. Siden "gutte-sædcellene" svømmer fortest er det større sannsynlighet for at det blir en av disse som befrukter egget heller enn av "jente-sædcellene" som svømmer noe saktere. Har man derimot sex et dag eller to før eggløsning kan sædcellene ligge klare og vente på egget. Siden "jente-sædcellene" har bedre overlevelse enn "gutte-sædcellene" er sannsynligheten større for at det er en av "jente-sædcellene" som befrukter egget. Men merk; det er snakk om sannsynlighet. Og viktigst av alt; det er ikke vitenskapelig bevist at "gutte-sædcelle svømmer fortere!
En amerikansk forsker, Dr. Shettles, ga på 1970-tallet ut en bok om hvordan man kan påvirke barnets kjønn. Samleie-timing med tanke på "gutte-" og "jente-sædceller" som beskrevet over er et viktig punkt i Shettles metode. Han mente også at miljøet i skjeden og livmora kunne ha noe å si; sædceller trives best i et litt basisk miljø, men "jente-sædcellene" er mer robuste og tåler et litt surere miljø. Ved å spise bestemte ting mente han at man kunne påvirke miljøet til å bli enten mer basisk eller surere. At kvinnen får orgasme lager også et mer basisk miljø, og Dr. Shettles mente derfor at det kunne gi en fordel til "gutte-sædcellene". Samleiestilling skal også ha en innvirkning.
Det skal være sagt at det ikke er blitt funnet entydige vitenskapelige bevis for disse påstandene. Men rådene er i det minste gratis og ikke skadelig (med mindre man overdriver anstrengelsene for å gjøre miljøet i vagina surt eller basisk..For det er små marginer det er snakk om, og for mye den ene eller andre veien vil skade alle sædcellene!) Man bør også ha i bakhodet at jo oftere man har sex, desto større er sjansen for unnfangelse, så hvis man ikke er veldig oppsatt på å få et bestemt kjønn, kan det være like greit å ikke bli for oppsatt på alle mulige råd om bare å ha sex på bestemte tidspunkt eller i bestemte stillinger. Antagelig har man ikke så stor påvirkningskraft uansett 😛
Det kan derimot virke som det finnes en genetisk komponent som kan gjøre balansen mellom antall sædceller med X-kromosom og de med Y-kromosom skjev, slik at noen menn har flere "jente-sædceller" og noen har flere "gutte-sædceller". Forskningen til Dr. Corry Gellatly (https://www.uu.nl/staff/CGellatly/0) viser at en mann med mange søstre har større sannsynlighet for å få døtre, mens en mann med mange brødre har større sannsynlighet for å få sønner. Dette så man f.eks. etter første verdenskrig da det ble et oppsving i antall gutter som ble født. Dersom teorien til Gellatly stemmer kan dette forklares slik; dersom en far hadde mange sønner var det større sjanse for at han fikk hjem hvert fall én sønn etter krigen, enn at en far med kun én sønn (og flere døtre) fikk ham hjem etter krigen. Dermed ble det et flertall av menn som p.g.a. genene sine hadde flest "gutte-sædceller", og dermed ble det født flere gutter enn jenter. Ganske fascinerende!
En annen interessant ting er at dersom en kvinne har flere barn med samme kjønn er det større sannsynlighet for at hun vil ha enda et barn enn kvinner som barn av begge kjønn (https://www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/blir-det-gutt-eller-jente). Så det virker som om det er et generelt ønske fra alle foreldre om å ha barn av begge kjønn, kanskje vi føler at vi lettere kan relatere oss til og få tettere kontakt et barn av samme kjønn?
Summa summarum er det egentlig ikke så veldig mye vi kan gjøre for å påvirke barnets kjønn. Den ene tingen jeg har litt tro på er at "gutte-sædcellene" svømmer litt fortere og at de kanskje kan ha en fordel hvis man har sex ved eggløsning. Men så har jeg i grunnen mer tro på vitenskapen som (ennå ikke) har funnet bevis for at den hypotesen stemmer. Mannen min hører til i en søskenflokk med like mange gutter som jenter, og vi har jo foreløpig en av hver, så det virker jo ikke som han er predisponert for en skjevfordeling av "gutte-" og "jente-sædceller", så jeg føler meg ganske sikker på at det er like stor sjanse for at en evt. ny baby her i huset er gutt som jente. 😏
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar